İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANASAYFA GENEL Yıldız, enerjisini güneşten alacak

Yıldız, enerjisini güneşten alacak

- Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Tolgahan Atabay: - "Yaklaşık 60 milyon liranın üzerinde doğal gaz ve elektrik faturası ödüyoruz. Bu projenin sonunda yaklaşık yüzde 55,3 enerji verimliliği elde etmeyi planlıyoruz ki bunun da fatura olarak bize geri dönüşü 30 milyon liranın üzerinde olacak" - "Kampüs genelinde 5 bin 225 tane güneş paneli olacak. Güneş panelleri aşağı yukarı 3,3 megavatlık enerjiye tekabül ediyor ve bu da 200-250 arası evin tamamen enerjisini karşılayacak boyutta"
yazar
Ahmet Koç
Haber Sitesi Yayın Yönetmeni
146
GÖSTERİM
Yıldız, enerjisini güneşten alacak

İSTANBUL (AA) - YEŞİM YÜKSEL - Kamu Binalarında Enerji Verimliliği (KABEV) projesi kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü'ndeki binaların çatılarına yerleştirilecek güneş panelleri sayesinde yüzde 55,3 enerji verimliliği elde edilmesi hedefleniyor.

Dünya Bankası tarafından fonlanan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Dış Kaynaklı Yatırımlar Daire Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı desteği ile uygulanmakta olan KABEV projesiyle, 500 ila 700 kamu binasında enerji tasarrufu, konfor artışı ve sera gazı azaltımı sağlanarak iklim değişikliğine karşı dirençli binalar inşa edilmesi amaçlanıyor.

Türkiye'deki okul, hastane, idari bina ve üniversite kampüsü gibi kamu binalarının dahil edildiği projeye başvuru yapan Yıldız Teknik Üniversitesinde de enerji verimliliği konusunda çalışmalar başladı.

Enerji verimliliği kapsamında üniversitenin Davutpaşa kampüsünde bulunan binaların çatılarına güneş panelleri yerleştirilmesi için 2020'de başlatılan işlemler sürdürülürken projenin yıl sonunda tamamlanması bekleniyor.

KABEV projesi çerçevesinde üniversitede yapılan çalışmalara ilişkin, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Tolgahan Atabay, kamu binalarında enerji verimliliğinin sağlanmasını amaçlayan projenin hem üniversite hem de Türkiye için anlamlı bir adım olduğunu söyledi.

Sözleşmesi 5 Nisan'da imzalanan ve ihalesi tamamlanan 13,24 milyon dolarlık projenin kampüste enerji verimliliğinin artırılması konusunda önemli bir çalışma olduğunu belirten Atabay, "Yaklaşık 60 milyon liranın üzerinde doğal gaz ve elektrik faturası ödüyoruz. Bu projenin sonunda yaklaşık yüzde 55,3 enerji verimliliği elde etmeyi planlıyoruz ki bunun da fatura olarak bize geri dönüşü 30 milyon liranın üzerinde olacak. Burada tabii ki sadece maliyet olarak düşünmemek lazım çevresel etkisini de düşünmek gerekiyor. Bizim amacımız üniversitemizde sıfır karbon salımı, tamamen yeşile dönüş ve sürdürülebilir kampüs. Şu anda kampüsümüz green metric dünya sıralamasında 63'üncü sırada. Projeyi 10 Aralık 2024'te projeyi bitirmeyi planlıyoruz. Projenin bitiminde sıralamada ilk 10'a çıkmayı hedefliyoruz. Bu da dünya bazındaki üniversiteleri göz önünde bulundurduğunuz zaman çok ciddi bir rakam." dedi.

Projenin ülke gelirine yaptığı katkının yanında üniversitenin öz gelirlerine de destek olduğunu, bu süreçle birlikte kendi kendine üreten ve kendi kendine yetebilen bir kampüse sahip olunacağını ifade eden Atabay, proje kapsamında toplam 3 megavatlık güneş panelleri inşa edileceğini kaydetti.

Üniversitenin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sinin güneş panellerinden karşılanacağını aktaran Atabay, şöyle devam etti:

"Bu da bizim için çok büyük, gurur verici bir nokta. Birçok kamu kurum ve üniversitelerle kıyaslayacak olursak yani gerçekten çok ciddi bir enerji tasarruf elde etmiş ve kendi enerjisini üreten bir üniversite olacağız. Otoparkların üstleri kapatılacak, güneş panelleri bunların üzerine yerleştirilecek. Teras çatılarımızın üzeri hem yalıtılmış olacak hem de oraya güneş panellerinin montajı yapılmış olacak. Kampüs genelinde 5 bin 225 tane güneş paneli olacak. Güneş panelleri aşağı yukarı 3,3 megavatlık enerjiye tekabül ediyor ve bu da 200-250 arası evin tamamen enerjisini karşılayacak boyutta."

Atabay, yeşil enerji, yeşil dönüşüm ve karbon sıfır çalışmalarını sürdüreceklerini, üniversitenin enerji ihtiyacının tamamının sürdürülebilir kaynaklardan karşılanması için çevre dostu yaklaşımlara yer vereceklerini dile getirdi.

Üniversitenin Beşiktaş'taki kampüsünde de eski binaların restorasyonu aşamasında Bakanlık desteğiyle güçlendirme çalışmaları yürütüldüğünü vurgulayan Atabay, "KADEV diye bir projemiz var. Bu da Dünya Bankası'nın finanse etmiş olduğu bir proje. Ona da başvurumuzu yaptık ve olumlu sonuçlar aldık. Yaklaşık orada 4-5 binamızda hem deprem güçlendirmesi hem de enerji verimliliği adına iki proje aynı anda eş güdümlü devam etmiş olacak. Dolayısıyla biz iki kampüsümüzde de hem enerji verimliliği hem deprem performansı konusunda yaşanılabilir ve sürdürülebilir kampüs yolunda ilerlemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hareket Proje'den 2 bin 200 tonluk paletli vinç yatırımı

Hareket Proje'den 2 bin 200 tonluk paletli vinç yatırımı