Ayasofya'da Yeni Düzenleme: Giriş Ücreti 25 Euro Olarak Belirlendi!
İstanbul'un simgelerinden Ayasofya-İ Kebir Cami-i Şerifi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan yeni düzenleme 15 Ocak itibarıyla yürürlüğe girdi. Ancak, bu düzenleme beraberinde birçok soruyu da getirdi.
Ayasofya Giriş Ücreti Nasıl Belirlendi?
Tarihi camiyi kültürel amaçla ziyaret etmek isteyen yabancı turistlerden alınacak giriş ücreti 25 Euro olarak belirlendi. Bu ücret, sabah saatlerinden itibaren bilet gişeleri önünde yoğunluk oluşturdu.
Türk Vatandaşlarına İbadet Ücretsiz!
Ancak, Ayasofya'nın ibadet amacıyla ziyaret eden Türk vatandaşlarını bu düzenleme kapsamı dışında bırakıldı. Türk vatandaşları için camiye giriş ücretli olmamaya devam ediyor.
Ayasofya tekrar Müze mi Oldu?
Gelen bilgilere göre, bu düzenlemeyle birlikte Ayasofya müze statüsüne geri dönmedi. Cami olarak kullanılmaya devam edilen Ayasofya'nın ziyaretçi akışını düzenleme amacı taşıyan bu adım, müze statüsünün değişmediğini gösteriyor.
Euro Ücreti Ne Kadar?
Giriş ücreti 25 Euro olarak belirlendi, ancak merak edilen bir başka konu da bu miktarın Türk Lirası karşılığının ne kadar olduğu. Şu anki döviz kurları ile bu tutarın yaklaşık olarak kaç TL olduğu ise ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip ediliyor.
Ayasofya-İ Kebir Cami-i Şerifi'nde alınan yeni düzenleme, camiyi ziyaret etmek isteyen yabancı turistleri kapsamaktadır. Türk vatandaşları için ise ibadet amacıyla ziyaret ücretsiz olarak devam etmektedir. Bu düzenleme ile Ayasofya'nın müze statüsü değişmemiştir. Giriş ücreti ise 25 Euro olarak belirlenmiş olup, güncel TL karşılığı ise döviz kurlarına bağlı olarak değişebilmektedir.
Ayasofya'da Yeni Dönem: Giriş Ücreti Belirlendi, Müze Statüsü Değişmedi!
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde gerçekleştirdiği çalışmaların ardından yeni bir düzenlemeye geçti. Ancak, bu düzenlemeyle ilgili bazı yanılgılar ortaya çıkıyor. İşte Ayasofya'da yaşanan yeni gelişmeler:
Giriş Ücreti 25 Euro Olacak!
Tarihi Ayasofya Camii'ni turistik amaçla ziyaret etmek isteyen yabancı turistlerden alınacak giriş ücreti 25 Euro olarak belirlendi. Bu karar, camiyi ziyaret etmek isteyen turistler arasında nasıl bir etki yaratacak, zamanla gözlemlenecek.
Ayasofya Müze Statüsü Değişmedi!
Yapılan açıklamalara göre, bu düzenleme ile Ayasofya'nın müze statüsünde bir değişiklik olmadığı belirtildi. Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi olarak kullanılmaya devam edecek.
Yeniden Müze Olmadı, İbadet Ücretsiz!
Türk vatandaşları için camiyi ibadet amacıyla ziyaret etmek ücretsiz olarak devam edecek. Bu düzenleme sadece turistik amaçlı ziyaretler için geçerli.
Yeni Gişe ve Güvenlik Önlemleri
Bakan Mehmet Ersoy'un başlattığı restorasyon çalışmaları kapsamında, ziyaretçiler için hazırlanan galeri katında 3. Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırılan yeni bilet gişesi, 15 Ocak itibarıyla hizmete girecek. Ayrıca, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde güvenlik kameraları, yangın algılama ve acil anons sistemleri de yerleştirildi.
Uzun Kuyruklara Son
Bakan Ersoy'un duyurduğu ziyaretçi yönetim planı uygulamasıyla Ayasofya'da uzun kuyrukların önüne geçilmesi hedefleniyor. Galeri katındaki mermer kaplama ve ahşap korkuluklarda yapılan temizlik ve koruma çalışmaları, Bilim Kurulu'nun onay ve danışmanlığıyla gerçekleştirildi.
Ayasofya'da yaşanan bu gelişmeler, ziyaretçilere daha düzenli ve güvenli bir deneyim sunmayı amaçlıyor.
Ayasofya'da Yeni Ziyaretçi Yönetimi ve Sanal Rehberlik Sistemi!
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde gerçekleştirilen yeni düzenleme ile birlikte ziyaretçi yönetimi ve sanal rehberlik sistemi hayata geçiyor. İşte detaylar:
Kontrollü Giriş ve Yeni Yollar!
Tarihi caminin güney cephesindeki 2. Beyazıd minaresi altındaki tünel ve giriş rampası, gelişleri kontrollü bir şekilde sağlamak üzere düzenlendi. Ziyaretçiler, Ayasofya-i Kebir Camii'ni galeri katına ulaştırarak kuzeydoğu yönündeki rampa ile çıkışlarını gerçekleştirebilecek.
Mozaiğin Büyülü Dünyası ve Osmanlı Dönemi Ekleri!
Galeri katına ulaşan turistler, burada cami harim katı ile Osmanlı dönemi eklerini görerek cennet-cehennem kapısından geçecek. Bu bölümdeki Bizans dönemi mozaiklerini inceleme fırsatı bulacaklar.
QR Kod ve Kulaklıklı Sanal Rehberlik!
Yeni uygulama ile birlikte Ayasofya'da QR kod sistemi kullanılarak hayata geçirilen kulaklıklı sistem, ziyaretçilere camide sessiz bir ortamda 23 farklı dilde bilgi alabilme imkanı sunacak. Turistler, cep telefonlarındaki kulaklıkları veya sağlanacak tek kullanımlık kulaklıkları kullanarak ibadet edenleri rahatsız etmeden ziyaretlerini gerçekleştirebilecek.
Giriş Ücreti: 25 Euro!
Tarihi Ayasofya Camii'ni turistik amaçla ziyaret etmek isteyen yabancı turistlerden alınacak giriş ücreti 25 Euro olarak belirlendi. Bu ücret, camiyi ibadet amacıyla ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarını kapsamayacak.
15 Ocak'ta başlayacak olan bu yeni uygulama, Ayasofya'da ziyaretçilere daha düzenli, etkileşimli, ve bilgilendirici bir deneyim sunmayı hedefliyor.