Genel Başkan Mahmut Asmalı, Türkiye Ekonomisi 2024’ün En İyilerinden Olacak

Genel Başkan Mahmut Asmalı: Türkiye Ekonomisi 2024’ün En İyilerinden Olacak, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla “2023 Yılı Değerlendirmesi ve 2024 Yılı değerlendirmesi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla “2023 Yılı Değerlendirmesi ve 2024 Yılı Beklentileri" programı gerçekleştirdi. Programda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "İnanıyoruz ki; Türkiye ekonomisi 2024’ün de en iyi büyüyen ülkelerinden biri olacak ve Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında da dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı yakalayacaktır." dedi.

MÜSİAD 2023 Yılı Değerlendirmesi ve MÜSİAD 2024 Yılı Beklentileri programı Ankara’da T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımlarıyla gerçekleşti. MÜSİAD Şube Başkanlarının ve Yönetim Kurulu Üyelerinin de katıldığı toplantıda, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, jeopolitik gelişmelerin ve yerel sebeplerle 2023 yılında ekonomik anlamda yeterince potansiyelini ortaya çıkartamadığını ama 2024 yılında bundan umutlu olduklarını dile getirdi.

“Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında orta gelir tuzağını aşacağız”

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye’nin 2024 yılında yeni ekonomi yönetimi ve OVP stratejileriyle daha net bir olumlu görünüm göstereceğine işaret ederek, Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulacağına işaret etti. Konuşmasına Genel Başkan Mahmut Asmalı şöyle devam etti:

“Küresel ekonomi böylece son yılların en zorlu süreçlerinden birini yaşarken, elbette Türkiye ekonomisi de önemli bir sınanma yılının içinden geçmiş oldu. 2022 yılında %5,6’yla G20’nin en çok büyüyen 3’üncü ülkesi olma başarısı gösteren Türkiye, 2023 yılına da bu motivasyonla girmişti.

Nitekim Ocak ayında yıllık bazda ihracatta %10,3, sanayi üretiminde %4,5, perakende satışlarda %33,9, toplam ciroda %94,0 artış kaydedilmiş; işsizlik oranı %9,7 seviyesine gerilemişti. Bununla birlikte maalesef 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük deprem neticesinde tarihinin en büyük felaketiyle karşılaşan ülkemiz; GSYİH’deki payları %10,0’u aşan ve toplam ihracatın %8,6’sını gerçekleştiren 11 ilimizde ekonomik aktivitenin ciddi anlamda sekteye uğramasıyla, büyük bir şok yaşamıştı. Çok şükür; deprem sürecinde devlet ve milletimizin millî bir dayanışma ruhu içerisinde ve olağanüstü bir gayretle hareket ederek yaraları sarmasıyla, felaketin yaşandığı illerimizin yeniden imar ve inşasının hızlı bir şekilde başlamasına olanak sağlandı.

Asrın felaketi” olarak nitelendirilen bu depremlere karşın, yılın ilk çeyreğinde %4,0 büyüyerek büyük bir direnç gösteren Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde de bu performansını sürdürmüş ve %3,9 oranında büyüyerek küresel ekonomi içerisinde pozitif ayrışmayı başarmıştır. Nihayet yılın üçüncü çeyreğinde %5,9 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, bu dönemde Hindistan’ın ardından G20’nin en çok büyüyen 2’nci ülkesi olmayı başarmış ve böylece aralıksız 13 çeyrek boyunca büyüme kaydederek önemli bir başarıya imza atmıştır.

Öncü ekonomilerle birlikte ülkemizin de enflasyon sorunuyla yüzleştiği ve parasal sıkılaşma sürecinde olduğu böyle bir dönemde, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının artması takdir edilmesi gereken bir gelişmedir. İhracat bayrağını 200’den fazla ülkeye ulaştıran, ekonomiden altyapı ve şehirleşmeye, eğitimden sağlığa kadar birçok sahada oldukça büyük atılım yapan Türkiye’mizin, bu başarısını önümüzde dönemde de sürdürerek ve Cumhuriyetin 2’nci yüzyılında orta gelir tuzağını aşarak, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğine olan inancımız tamdır.”

“Yeni vergi reformlarını ortaya koymalıyız”

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye’nin vergi konusunda yeni reformlar yapması gerektiğini belirterek, daha adil bir vergi modeline geçilmesi gerektiğini söyledi.

Genel Başkan Asmalı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Enflasyonla mücadelede en az para politikası kadar maliye politikasının da etkili olduğunu gözden kaçırmamalıyız. Bu bağlamda Sayın Bakanımızın geçtiğimiz günlerde müjdesini verdiği “vergi reformu” bu noktada önemini daha da artırmaktadır. Bilhassa depremin bütçe üzerindeki bozucu etkisi geçtikten sonra; vergi reformu kapsamında, KDV oranlarının düşürülmesi ve sadeleştirilmesi ve ÖTV sisteminin revize edilmesi, Türkiye mali sisteminin ihtiyaç duyduğu büyük reformlardır.

Nitekim Türkiye’de dolaylı vergi gelirlerinin payı %60’ın altına inmediği gibi, dönemsel olarak %70’i zorlamaktadır. Bu yapı, maalesef hem vergi adaletini hem de gelir dağılımını bozmaktadır. Gelir vergisi dilimlerinde değişikliğe gitmek, vergi sistemini daha adil hâle getirmek için gerekli olan reformlardan bir diğeridir. Mevcut 5 dilimli vergi sistemimiz özellikle orta gelir grupları için adil olmayan bir gelir dağılımına sebep olmaktadır. Gelir vergisi sistemimizin daha fazla kademelendirilmesi, uluslararası örneklerde görüldüğü gibi, altıncı veya yedinci dilimlerin eklenmesi orta sınıfın üzerindeki vergi yükünün daha adil bir şekilde dağılmasını sağlayacaktır.”

“2024 yılından umutluyuz”

Genel Başkan Asmalı, yaptığı konuşmasının sonunda 2024 yılında ihracat ve enflasyon oranlarından umutlu olduklarını dile getirdi. Genel Başkan Asmalı, “Özellikle yılın ikinci yarısından sonra geri çekilmeye başlayacağını tahmin ettiğimiz enflasyonla birlikte tesis edilecek fiyat istikrarı, Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik hedeflerine ulaşmasına destek olacaktır.” dedi.

Asmalı sözlerini şöyle sürdürdü:

“İhracatta ve istihdamda tarihi rekor seviyelere ulaşılması, enerji dışı cari dengenin pozitif seyri ve sanayi üretimindeki artışların hız kesmeden sürmesi, ülkemizin güçlü makroekonomik altyapısının birer ispatı niteliğindedir. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere; Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin diğer bütün paydaşlarının liderliğinde; üretim, ihracat ve istihdam odaklı büyüme sürecinin devam edeceğine olan inancımız tamdır. İnanıyoruz ki; Türkiye ekonomisi 2024’ün de en iyi büyüyen ülkelerinden biri olacak ve Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında da dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı yakalayacaktır. Bu vesileyle MÜSİAD olarak bizler, ülkemizin “Türkiye Yüzyılı” iddiasının adına yaraşır bir şekilde başlangıç yapması için, her zaman olduğu gibi elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu yeniden ifade etmek istiyoruz.”

MÜSİAD 2023 Yılı Değerlendirmesi ve 2024 Yılı Beklentileri programında konuşan T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "2024'te daha sıkı para politikasından daha gevşek bir para politikasına doğru evrileceğiz. 2023'te Türkiye'de ekonomik büyüme güçlü seyretti. AB'deki kademeli toparlanma ihracat beklentilerine olumlu yansıyacaktır" dedi.


“Türkiye’nin Önünde Önemli Bir Fırsat Penceresi Var”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara'da MÜSİAD'ın 2023 Yılı Değerlendirme ve 2024 Yılı Beklentileri programında konuştu. Şimşek, "2024'e baktığımız zaman, büyüme zayıf seyredecek. Enflasyonda düşüş devam edecek. Küresel düzeyde daha destekleyici finansal koşullar olacak" diye konuştu.

Türkiye’nin önünde önemli bir fırsat penceresinin de olduğunu söyleyen Bakan Şimşek sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de nispeten nüfus hâlâ genç, dinamik, dolayısıyla önünde 15-20 yıllık bir fırsat penceresi var. Dünyada yüzde 333 olan toplam borçluluk oranı Türkiye'de yüzde 117 ile bir sorun olarak karşımıza çıkmıyor. OVP'ye sahip çıkarak bu kadar zorlu küresel koşulların, yeni normal olduğu dönemde, 'Türkiye için bu koşulları nasıl fırsata çeviririz' derdindeyiz. OVP'yi toplumun bütün kesimlerinin desteğiyle gerçekleştirebilirsek Türkiye için büyük fırsatlar var. Dünyada 2024'te daha sıkı para politikasından daha gevşek bir para politikasına doğru evrileceğiz. 2023'te Türkiye'de ekonomik büyüme güçlü seyretti. AB'deki kademeli toparlanma ihracat beklentilerine olumlu yansıyacaktır" dedi.

Bakan Şimşek yaptığı konuşmasında, “2024, programımızın sonuçlarını aldığımız, ilerleme sağladığımız bir yıl olacak. 2024'te ihracat toparlanacak. OVP ile uyumlu ama yüksek bir enflasyon var. Yanı sıra parasal sıkılaşma TCMB’nin uhdesinde. Bir süre daha sıkı kalacağını öngörüyoruz. Kredi notlarında da yükselme beklediğimizi ifade etmeliyim” diye ekledi.

Bakan Şimşek, MÜSİAD Başkanlarının ve üyelerinin olduğu programda detaylı bir sunum da gerçekleştirdi.

Aynı zamanda MÜSİAD, üyeleriyle yaptığı 2023 Değerlendirmesi ve 2024 Beklentileri Anketi’ni de programda Bakan Şimşek ve kamuoyuyla paylaştı.